я. New Folderяя┤]╟J@@Q@Q@Q@N@333333@-─Q@Bourbon Vanilla Porter├@N@Clint Sparkmansh▒М|?Я?R╦┘КQП?─A@@J@Ж(\▐бУ┼@├@БААААА┴@П?$@TюY@ ю$юпИ.U╙. New Folder ммГ ╧AллллffffffJ@@N@(@─a@Y@П?ллллf@ T@Brewers Malt 2-Row (Briess)t (Briess)лллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллBriessлллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллUSricaллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллFlavor:Mild Malty Smoother, less grainy flavor than 6-rowufficient enzymes for self-conversion Smooth yet pronounced malty flavor plus sweetness Great in Bock beers, Oktoberfest beersot contribute signficantly to body or head retention -- UseлмлллллЭ?@------P@╢?0@en Light (Briess)iess)ллллмм ┬Ш>ллллffffffJ@@N@'@R@T@млллллТ?ллллD@T@Munich MaltлллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллGermanyллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллMalty-sweet flavor characteristic and adds a reddish amber color to the beer. Does not contribute signficantly to body or head retention. Use for: Bock, Porter, Marzen, Oktoberfest beersot contribute signficantly to body or head retention -- Useл"@@jiiiii-@╢?0@Amber Liquid ExtractллллммЩw>ллллffffffJ@@N@$@Ь?лллл8@─Q@Brown MaltллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллUnited KingdomлллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллImparts a dry, biscuit flavor. Used in nut brown ales, porters and some Belgian ales.лллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллл@P@@лллл╕╔╔╔╔╔!@╢?0@Caramel/Crystal Malt - 60Lмм┤U>ллллffffffJ@@N@ffffff$@4@Ь?лллл0@R@Caramel/Crystal Malt -120LллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллUSлллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллAdds body, color and improves head retention. Also called "Crystal" malt. Very Darkлллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллл^@@┤┤┤┤┤┤@╢?0@ллллмм┤U>ллллffffffJ@@N@ffffff*@4@Ь?лллл @─R@Caramel/Crystal Malt - 40LллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллUSлллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллAdds body, color and improves head retention. Also called "Crystal" malt.al Malt"ллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллD@@┤┤┤┤┤┤@╢?0@ллллмм┤U>ллллffffffJ@@N@ffffff*@$@Ь?лллл @N@Chocolate MaltллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллUSлллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллDark malt that gives a rich red or brown color and nutty flavor. Use for: Brown ales, porters, some stouts Maintains some malty flavor, not as dark as roasted malt.лллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллЮu@@┤┤┤┤┤┤@╢?0@лллллл╙W>лллл.@N@ллллХ?Magnumлллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллл,@@GermanyллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллGerman Hallertauer hybrid, widely used in Germany Use for: German ales and lagers Aroma: Good aroma and stable spicy flavor Substitutes: N/Ahern Brewerлллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллл@юС▐├├=@П?П?лллллл╙W>лллл─A@$@ллллП?Goldings, East Kentлллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллл@ @United KingdomлллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллUsed For: General purpose hops for bittering/finishing all British Ales Aroma: Floral, aromatic, earthy, slightly sweet spicy flavor Substitutes: Fuggles, BC Goldings Examples: Bass Pale Ale, Fullers ESB, Samual Smith's Pale Ale лллллллллллллллллллллл@Бn║m@П?П?ллллWW*SF

Bourbon Vanilla Porter

Brew Type:,@ Date: 5/22/2007
Style: Robust Porter Brewer: Cli ≥≥≥≥≥╧?П?ппH ▌>American Alet AleлллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллWyeast Labsлллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллл1056лллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллюR@N@R@Soft, smooth, clean finish. Very well balanced. Very versitile -- works well with many ale styles.hill haze.ллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллAmerican Pale Ale, Scottish Ale, Porters, Sweet Stout, Barley Wine, Altллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллu<·┌+Х@вDК>П?@П?н┴╥XAмлллллЭ?@ЬSЦ╔⌡дП? вёp= Я?ЧтxИ&1П?╗фK7┴AП?333333@@9@─K@6@D@PorterлллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллRobust Porterлллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллл BлллMedium to full body, slightly dry. Well balanced, low to medium malt flavor and hop bitterness. Dark brown to black color. Medium to no hop flavor. Low ester, fruitiness, diacytl. Low to med carbonation.лллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллStronger, darker version of porter with a slight dryness. Flavor derived from chocolate and black malts, but lacks the strong roasted flavor of a dry stout. Roasty aroma.ллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллEnglish malt. Dark Crystal, chocolate and black or roast malt. Often black patent, chocolate and roasted malts. Traditional english ale hops and yeast. Moderate to high carbonate water.лллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллSierra Nevada Porter, Anchor Porter, Bell's Porter, Thirsty Dog Old Leghumper, Otter Creek Stovepipe Porter, Avery New World Porter, Redhook Blackhook PorterллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллBJCP 2004лллллллв,RASingle Infusion, Light Body, Batch Spargeллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллq@R@─@ ≥≥≥≥≥@e@Simple single infusion mash for use with most modern well modified grains (about 95% of the time).ллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллл╦┘КQ╦╬?·@R@─V@─j@ллллеЭ┬>лллл╘{Ф╞+d@Mash Inлллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллл@┘@юb@@юR@q@,'SFЪ~After primary, slit open 2 vanilla beans. Scrape the insides, chop the pods into quarters, add to secondary fermenter, rack beer onto vanilla. Taste periodically for the correct balance. Rack to bottling bucket and add 1.5-2.5 oz/gal of Maker's Mark (to your taste). Added 2 oz of pure vanilla extract and 3 oz of Makers Mark (to 2 gal). Recommended bourbon @ 2.5 oz / gal.⌠┘ЁщEЗv·@─@╦┘КQ╦╬? ≥≥≥≥≥)@Ж(\▐бУ┼@.@├@N@BREWTREE- 5 Gallon recipen Brewing SystemП, , ∙Пd┤д▄-▐ыВ©<Ьv┤GВ©BREWTREE 15 gallon brewing system -- see www.brewtree.comee www.brewtree.comMd]ЙF∙ПH5MH5M"TB&ж┴╖<┴╖< . 7з┬"9"/P". ╪J─ЫvФIЪЪЪЪ,Ыv1ФF∙П╦╫J(Ыv▄Ыv^уF∙П╟ЫvY@@